Skip links

Για εμάς

Ο "Ορφεύς" είναι Τετράφωνη μικτή χορωδία, η αρχαιότερη της Καλαμάτας

Ο ΟΡΦΕΑΣ ιδρύθηκε το 1957 και λειτούργησε σαν ανδρική χορωδία. Τώρα λειτουργεί σαν μικτή χορωδία τετράφωνη. Οι πρόβες γίνονται Δευτέρα και Πέμπτη από τις 20:00 μέχρι τις 21:30. Ο χώρος μας είναι ο όροφος του κτιρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού Καλαμάτας μετά από παραχώρηση του Δήμου Καλαμάτας. Το ρεπερτόριο της χορωδίας περιλαμβάνει πάσης φύσεως τετράφωνα τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών. Η χορωδία πραγματοποιεί συναυλίες στην Καλαμάτα κάθε χρόνο και συμμετέχει σε χορωδιακά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει καθιερώσει κάθε χρόνο το Σάββατο του Λαζάρου Συνάντηση Θρησκευτικής Μουσικής στον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καλαμάτας με τη συμμετοχή εξαιρετικών χορωδιών σε συνδιοργάνωση με τους «Φίλους της Μουσικής Καλαμάτας».

Ο Μουσικός Όμιλος Καλαμάτας «ΟΡΦΕΥΣ» από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα έχει σαν στόχο τη διάδοση της χορωδιακής μουσικής όλων των εποχών. Γι’ αυτό στο ρεπερτόριό του περιλαμβάνονται:

Χορωδιακά έργα ξένων συνθετών της προκλασικής, κλασικής και ρομαντικής εποχής

Χορωδιακά έργα Ελλήνων συνθετών παλαιών και νεότερων

Θρησκευτικά χορωδιακά έργα ξένων και Ελλήνων συνθετών

Χορωδιακά Νέγρικα Spirituals

Οι δράσεις μας

Η αφοσίωση των μελών μας και της διοίκησης είναι υπεύθυνη για τη μακρόχρονη πορεία του συλλόγου μας.

Συναυλίες

Ο Ορφέας πραγματοποιεί συναυλίες στην Καλαμάτα (Πνευματικό Κέντρο, Μέγαρο Χορού, Κάστρο, Εργατικό Κέντρο), σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Φωτογραφίες

Διαγωνισμοί & Φεστιβάλ

Ο Ορφέας λαβάνει μέρος σε διεθνή και τοπικά φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας έχοντας στο ενεργητικό του αρκετές διακρίσεις.

Φωτογραφίες

Θρησκευτική μουσική

Από το 1982 πραγματοποιεί συναυλία θρησκευτικής μουσικής στον Ι.Ν. Ταξιαρχών Καλαμάτας. Από το 1994 η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το σύλλογο “Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας”.

Φωτογραφίες

Δισκογραφία

Έχει ηχογραφήσει 5 δίσκους με διασκευασμένα για τετράφωνη ανδρική χορωδία ελληνικά τραγούδια, ρομαντικές καντάδες και τραγούδια του κρασιού οι οποίοι τώρα τελευταία κυκλοφορούν και σε CD.

Φωτογραφίες

Η ομάδα μας

Η αφοσίωση των μελών μας και της διοίκησης είναι υπεύθυνη για τη μακρόχρονη πορεία του συλλόγου μας.

Ιβάν Μάτζαρης - Μαέστρος - Διευθυντής Χορωδίας Ορφέα - Μουσικός Όμιλος Καλαμάτας

Ιβάν Μάτζαρης

Μαέστρος

Από το 1997 είναι καθηγητής Μουσικής και Διευθυντής των Ορχηστρικών Συνόλων και των Χορωδιών στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας καθώς και Διευθυντής Χορωδίας στο Μουσικό Όμιλο Καλαμάτας «ΟΡΦΕΥΣ».

Περισσότερα

ΙΒΑΝ ΜΑΤΖΑΡΗΣ

Γεννήθηκε στην Οδησσό της Ουκρανίας το 1961. Σπούδασε Πιάνο και Ανώτερα Θεωρητικά στο Ωδείο της Οδησσού (1968-1978). Πήρε Δίπλωμα Διευθυντή Χορωδίας, Καθηγητή Διεύθυνσης Χορωδίας, Καθηγητή Ανωτέρων Θεωρητικών και Διεύθυνσης Συμφωνικής Ορχήστρας από την Κρατική Ακαδημία Μουσικής της Οδησσού (1979-1985).

Από το 1986 διηύθυνε το Φωνητικό και Χορευτικό Σύνολο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας πραγματοποιώντας πολλές συναυλίες σε πόλεις της τότε Ε.Σ.Σ.Δ. καθώς και σε Κούβα, Ιταλία, Βουλγαρία.

Πραγματοποίησε στη Σεβαστούπολη πολλές μουσικές διαλέξεις με επίδειξη τεχνικής Ορχήστρας – Χορωδίας και διετέλεσε στην ίδια πόλη και Διευθυντής Μικτής εκκλησιαστικής χορωδίας. Από το 1990 εργάστηκε ως Διευθυντής Χορωδίας της Φιλαρμονικής της Οδησσού και δίδαξε Ανώτερα Θεωρητικά και Διεύθυνση Χορωδίας στη Μουσική Ακαδημία της ίδιας πόλης.

Από το 1997 είναι καθηγητής Μουσικής και Διευθυντής των Ορχηστρικών Συνόλων και των Χορωδιών στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας καθώς και Διευθυντής Χορωδίας στο Μουσικό Όμιλο Καλαμάτας «ΟΡΦΕΥΣ». Το 1998 απέκτησε την Ελληνική Ιθαγένεια και έγινε δημότης Καλαμάτας.

Αλέξανδρος Μπουφέας - Αντιπρόεδρος Ορφέα - Μουσικός Όμιλος Καλαμάτας

Αλέξανδρος Μπουφέας

Πρόεδρος

Με συνεχή συμμετοχή στη χορωδία για 47 χρόνια. Συγκέντρωσε ταξινόμησε και ψηφιοποίησε το αρχείο του Ορφέα (παρτιτούρες, φωτογραφίες, βίντεο, δημοσιεύσεις).

Αντώνης-Πλατανιάς

Αντώνης Πλατανιάς

Γενικός Γραμματέας

Πρόκειται για το αρχαιότερο ενεργό μέλος που έχει υπηρετήσει τον ΟΡΦΕΑ σε όλες τις θέσεις του Δ.Σ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά τις εκλογές της 30ης Οκτωβρίου 2023, αποτελείται από τους:

Μπουφέας Αλέξανδρος

Πρόεδρος

Βασιλάκη Γεωργία

Αντιπρόεδρος

Πλατανιάς Αντώνιος

Γενικός Γραμματέας

Παυλίκος Γεώργιος

Ταμίας

Φωτεινάκης Γεώργιος

Γραμματέας Οργανωτικού

Καλογερόπουλος Δημήτριος

Έφορος

Άϊζενμπαχ Σαμίρα

Μέλος

Βαϊνά Βασιλική

Αναπληρωματικό μέλος

Κανελλοπούλου Αναστασία

Αναπληρωματικό μέλος
70
Χορωδοί & Μέλη
1000+
Συναυλίες
65
Χρόνια λειτουργίας

Στήριξη της τοπικής κοινωνίας

Η αμέριστη στήριξη της τοπικής κοινωνίας έχει παίξει προτεύοντα ρόλο στην επιτυχημένη πορεία του συλλόγου.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος

Επαινούμε την προσπάθεια του Ορφέα για την προσφορά του απέναντι στη μουσική παράδοση και την κλασική θρησκευτική μουσική και ευχόμαστε να συνεχίσει να προσφέρει για πολλά ακόμη χρόνια.

Παναγιώτης Νίκας, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

O Ορφέας είναι ταυτισμένος με την ιστορία της Καλαμάτας και έχει προσφέρει πάρα πολλά στην πόλη. Εκ μέρους των δημοτών της Καλαμάτας εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου.

Θανάσης Βασιλόπουλος, Δήμαρχος Καλαμάτας

Αδιάλειπτα από το 1957 ο Ορφέας προσφέρει μουσικό πολιτισμό στην Καλαμάτα. Με το μεράκι των ανθρώπων του, με συνέπεια στην παράδοσή του, ξεχωρίζοντας για την ποιότητά του, έγινε ξακουστός στο Πανελλήνιο.

Βίκυ Καρέλια, Επίτιμος Πρόεδρος

Σέβομαι και εκτιμώ την πολυετή προσφορά του Ορφέα στην πόλη μας. Για αυτό το λόγο συμβάλλουμε όσο μπορούμε στη διατήρηση και ύπαρξη του Συλλόγου.

Σύλβια Καρέλια – Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας»

Αναλογιζόμενη την πολυετή, ιστορική και συνάμα πολύτιμη διαδρομή του μουσικού ομίλου της πόλης μας «ΟΡΦΕΥΣ», ο οποίος πρεσβεύει και διατηρεί με σθένος τις αξίες του αναλλοίωτες στον χρόνο, όπως αυτές της προσφοράς, του ήθους, της δημιουργικότητας και της ποιότητας, πιστεύω ότι η συνεργασία μας με τον ΟΡΦΕΑ δεν είναι μόνο αρμονική αλλά τιμητική και ουσιαστική.

Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια

Μέγας χορηγός του Ορφέα για αρκετά χρόνια.

Περισσότερα

Μάθετε περισσότερα για τον Μουσικό Όμιλο «Ορφεύς»

Χορωδία Καλαμάτα - Ορφέας - Σιδηροδρομικός σταθμός Καλαμάτα - Φραντζή

Η τοποθεσία μας

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Χορωδία Καλαμάτα - Ορφέας - Ντοκιμαντέρ

Ντοκιμαντέρ 60 χρόνων

Χορωδία Καλαμάτα - Ορφέας - Πολυμέσα

Φωτογραφίες

Μουσικός-όμιλος-Καλαμάτας-Ορφέας-Ιστορία

Ιστορία

Γίνε μέλος

Οι χορωδοί συμβάλουν στη λειτουργία του Ομίλου με μια συνδρομή 10 ευρώ το μήνα (για τους δέκα μήνες της λειτουργίας της χορωδίας). Όσοι αγαπούν τον ΟΡΦΕΑ μπορούν να γίνουν Μέλη του Ομίλου με μια συνδρομή 20 ευρώ το έτος.

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ